Ostrzeżenie dotyczące żywności: Wykrycie obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej
Główny Inspektor Sanitarny, zamieścił "Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej." Ponieważ Dystrybutorem tego produktu był ALDI Sp. z o.o., warto zapoznać się z komunikatem.
"Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, o wykryciu w badaniach właścicielskich obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej określonej poniżej.
Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi. Obecność STEC w produktach spożywczych może ponadto być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
źródło: GIS
Komentarze
Prześlij komentarz